Monday, 24 May 2010

Linchpin

Ma gandeam la o modalitate prin care sa introduc aceasta carte; probabil ca daca pierdeam suficient timp si cativa neuroni realizam o introducere plina de stereotipuri capabila sa impresioneze prin numarul de cuvinte boombastice incluse intr-o singura fraza.Probabil ca, acum cateva luni, realizam acest lucru, riscand sa imi pun ideile pe planul doi, tocmai din dorinta de a ma complica doar de dragul “artei”. Si de arta vom discuta.

Linchpin este o carte care te duce in extreme. De ce? Tocmai prin faptul ca te face sa pendulezi intre “hey tipul asta chiar are dreptate”, “Isi pierde firul ideilor si se contrazice” si inapoi.

Ce ne spune Seth Godin in aceasta carte? In mare ceea ce toti stim, vrem sa devenim, dar de care ne este frica tocmai pentru ca necesita schimbare: Indispensabili.

Initial am crezut ca Seth Godin se refera doar la capacitatea noastra de a face diferenta si de a deveni genii creatoare doar in cadrul organizatiei noastre. Probabil de aceea am ajuns pe la jumatatea cartii, chiar inainte de capitolul Resistance, cu o oarecare idee ca acest domn a scris o carte repetand acelasi lucru in dorinta de a sublinia importanta unui Linchpin. Mi-am pierdut interesul, si am zis, da e OK ce ne vinde el aici, are grafice frumoase si amuzante, capitolul Resistance spune foarte multe si o sa vad ce nu merge exact in activitatea mea si atat.

Dupa 2 zile de pauza in care am incercat sa verific veridicitatea celor afirmate in carte si in care am incercat sa schimb ceva(fara insa sa stiu ce), m-am intors la lecturat incercand sa imi dau seama ce am pierdut. Suficient. Linchpin nu prezinta modul in care TU poti deveni stalpul organizatiei tale, ci un stil de viata. Suna pompos nu? Ei bine, chiar daca multora o sa le starneasca doar un zambet pe buze, celora care stau si reflecteaza asupra ideii de arta din Linchpin in mod sigur o sa le ofere o alta perspectiva; o perspectiva asupra traiului nostru, a interactiunilor pe care le realizam cu cei din jur, cum tratam munca si cum ne limitam genialitatea tocmai din dorinta de a nu iesi din zona noastra de confort. Vorbeam cu Alex Gavriliu tocmai de acest fapt cand m-a intrebat de ce a fost prima mea optiune in programul de coaching. M-a intimidat. In momentul in care discutam cu el, simteam ca nu aveam ce sa spun, ca nu aveam o coerenta a ideilor, ca nu puteam sa il impresionez cu idei marete si perspective grandioase nerealizabile de Murat de atunci.

Important este ce ai de gand Tu sa faci. Nu seful tau, nu organizatia ta. In fiecare zi ne invartim in cercul vicios al ideii de munca. Munca pentru majoritatea inseamna 8 ore in fata unui birou, semnand acte sau realizand analize comparative. Ce este interesant este ca desi nu este satisfacatoare, noi continuam sa facem acelasi lucru, pornita de la:”Ce o sa imi zica Seful daca nu o sa fiu de acord cu modul lui de actiune. Ce o sa fac daca imi dau demisia si nu o sa imi gasesc o alta slujba? Ce o sa fac daca nu o sa fiu pe placul celor din jur?” Dupa parerea mea, Godin are dreptate aici: Poti fi inlocuit. Intotdeauna o sa se gaseasca altcineva care sa iti faca munca mai bine si pe mai putini bani. Cate persoane supracalificate exista in anumite posturi? Raspunsul este prea multe. Ne-am obisnuit cu ideea ca succesul inseamna casa, masina, bani, iar odata satisfacute aceste nevoi, suntem fericiti. Si totusi cati sunt fericiti cu situatia lor?

Seth Godin nu ofera o cale. Chiar el spune ca nu exista o harta pe care trebuie sa o urmam. Este de datoria noastra sa ne realizam arta, in orice domeniu, de la stiinta si tehnologie, la relatia cu oamenii si publicitate. Trebuie sa ne infrangem instinctul de autoconservare, sa ridicam capul in lume, sa avem curaj(dar sa ne pastram frica in acelasi timp) sa ne facem prezentate ideile, oricat de stupide ar parea, pentru ca la un moment dat, va aparea una geniala; nu trebuie sa ne fie frica de feedback si de greseli, ci sa ni le asumam si sa invatam din ele.

Toti oamenii cauta interactiuni cu alti oameni. Fara aceste interactiuni am fi doar masini. Linchpin incurajeaza folosirea retelelor sociale(facebook ,twitter), insa nu pentru prietenii virtuale, ci pentru ati face cunoscute ideile, pentru ca un linchpin nu poate lucra niciodata singur, ci intr-o echipa de persoane asemenea lui, capabile, entuziaste, motivate si dornice sa faca cu adevarat diferenta.

Nu o sa spun mai multe, ci va invit sa cititi aceasta carte. O lectura foarte motivanta, care nu se complica in cuvinte, si de ce nu, urmariti graficele lui Godin;chiar daca nu invatati ceva din ele, in mod sigur o sa va faca sa zambiti

4 comments:

  1. Abia astept sa citesc si eu cartea, m-ai facut tare curios. Iti doresc sa ajungi un Linchpin in ceea ce iti propui.

    ReplyDelete
  2. Ce pot sa zic, partea cu inlocuitul chiar m-a lovit. Pana acum ceva timp era ceea ce vroiam cu ardoare, sa ajung de neinlocuit si nu eram ok cu faptul ca nu sunt. Acum am realizat ca nu e normal ca cineva sa fie de neinlocuit, ca nu e sanatos nici pentru el si nici pentru activitatile in care este implicat :)
    Ma inscriu si eu la citit

    ReplyDelete
  3. Salut! Nu ştiam că ai blog. Mă bucur că l-am găsit, chiar acum îi fac bookmark cu http://1l2.us/bm .
    Eu instinctual nu dau doi bani pe sfaturile nimănui dacă privesc dezvoltarea mea personală. Evident că medicul trebuie ascultat dar nu crezut orbeşte, instalatorul trebuie lăsat să îşi facă treaba şi să se dea mare că ştie să spună dibluri şi şpaclu, poliţistul nu trebuie NICIODATĂ contrazis etc. dar dacă vii să-mi spui "trăieşte aşa" îţi întorc spatele.
    Părerea mea este că dacă ai nevoie să ţi se spună ce să faci cu viaţa ta probabil nu vei putea niciodată să îţi urmezi propriul drum. Dacă nu eşti liber intrinsec trei cuvinte scrise frumos de unul nu te vor elibera.
    Nu urma sfaturile nimănui, creează-ţi propriile trend-uri şi gândeşte singur. Tocmai ţi-am dat staturi din poziţia de mentor pe care dacă eşti liber nu dai doi bani (fiindcă deja faci ce ţi-am cerut).
    Oricum, a fost o lectură interesantă.

    ReplyDelete
  4. Nici nu e asta ideea in Linchpin. El chiar zice ca nu iti ofera calea lui si sa o urmezi orbeste. Tu singur trebuie sa iti dai seama daca esti multumit de ceea ce esti sau daca vrei sa te schimbi.

    ReplyDelete